Diumenge, 24 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Fills ilĚlustres

  Higini AnglŔs i PÓmies
Higini Anglès Pàmies va néixer a Maspujols el dia 1 de gener de 1888. Era fill de cal Gebellí. La seva família fou prolífica: els seus pares tingueren onze fills, tot i que d'aquests en sobrevisqueren sis. Només es va casar el fill gran, que fou el que va continuar la família i l'heretat. Curiosament, els altres cinc germans es dedicaren a la vida eclesiàstica. Higini era el germà petit, i tot i que els primers anys va ser al poble, el 1899, als onze anys, se'n va anar al Seminari Diocesà de Tarragona. Allí va cursar els estudis de Filosofia i de Teologia. I s'hi estigué fins el 20 d'octubre de 1912, moment en què va rebre l'ordenació sacerdotal.

Un cop ordenat, va fer el primer sermó públic a Ulldecona i aquell mateix any es traslladà a Alcanar. En aquelles teres va conèixer Felip Pedrell, el qual li va fer de mestre en el camp musical. La vàlua d'ambdós dins el camp de la musicologia de Catalunya i Espanya és indiscutible. Durant aquells anys va fer sovint visites a Montserrat, on eren monjos els seus germans, Xavier i Josep M., que li permeteren aprofundir en el coneixement de la música greogoriana. Passava les vacances d'estiu al poble, on intentava ensenyar algunes melodies gregorianes, especialment la Missa d'Angelis.

Es traslladà a BArcelona, on aprofundí en els estudis de música. Volia renovar la música sacra i aprendre a tocar l'orgue. Se sentia especialment atret pel cant gregorià. L'any 1916 fundà la Schola Cantorum, de la qual fou director fins la seva anada a Roma. Treballava de bibliotecari a la Biblioteca de Catalunya i el 1922 fou nomenat de paraula cap del Departament de Música de la Biblioteca de Catalunya; no fou fins el 1944 quan Mn. Higini obté el títol de conservador (cap) del Departament de Música, càrrec que exercí fins a la seva jubilació, el febrer de 1958.

Un altre fet que marcà la seva vida van ser les estades a Alemanya. El 1923 hi viatjà per primera vegada per estudiar a la Universitat de Friburg de Brisgòvia, gràcies a una beca de la Diputació de Barcelona. El 1927, fou nomenat professor d'Història de la Música del Conservatori del Liceu de Barcelona. Entre 1933 i 1936 s'encarregà de la Secció d'História de la Música a la Universitat de Barcelona; des de 1933 fins a la seva jubilació fou president de la Societat Internacional de Musicologia.
L'any 1947, el van nomenar president del Pontificio Instituto di Musica Sacra a Roma, del qual se'l considerarà fundador. Exercí aquesta tasca fins pocs dies abans de morir. Es traslladà a Roma. Pius XII el nomenà prelat domèstic i protonotari apostòlics i Joan XXIII i Pau VI el distingiren també amb la dedicació de lletres apostòliques. Durant aquells anys Mn. Higini va recollir premis i reconeixements a la seva contribució al món de la música. És destacable la Gran Creu d'Isabel la Catòlica, que se li atorgà quan va fer 70 anys. El 1962, amb motiu dels 50 anys dedicats a la vida sacertodal, els companys de la Biblioteca de Catalunya i de l'Institut Espanyol de Musicologia li regalaren una mitra i un escut prelatici; la curiositat és que en un dels quatre apartats de l'escut hi apareix una vista panoràmica de Maspujols que fa referència als elements de l'escut del poble.

Mn. Higini no oblidava els seus orígens. Se sentia orgullós de ser de Maspujols. Li agradava passar moltes estones treballant al mas familiar del Parrot, els dies d'estiu. Els 80 anys els complí per Cap d'Any a Maspujols. Venia al poble molts anys, per Nadal, perquè era un home de família, tot i que hagués de passar llargues temporades fora. La seva salut era delicada. Tornà a Roma, però el 15 de novembre de 1969 decidí presentar la seva dimissió pel càrrec que ocupava al Vaticà. Pocs dies després, el dia 8 de desembre, moria a Roma. Fou traslladat i enterrat, el dia 14, al cementiri de Maspujols.

Pel que fa al reconeixement dins del món ciutadà, la Diputació de Tarragona i l'ajuntament de la ciutat tarragonina li va retre un homenatge l'any 1970. I se li han dedicat carrers a Tarragona, Reus i Maspujols. Actualment, la Diputació de Tarragona organitza els concursos de música de cambra Higini Anglès; també hi ha, amb el seu nom, uns premis beca d'investigació musical i el Conservatori de Música de Reus, situat al Palau Bofarull, li ha dedicat el seu auditori.

 

 

 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI