Diumenge, 24 de Octubre de 2021
Maspujols Maspujols
Organitzaciˇ
└mbit
 
 
Hist˛ria
 
Llocs d'interŔs
EsglÚsia M. Assumpta
Ermita de Sant Antoni
Plaša de l'Oli
 
Situaciˇ
Com arribar a Maspujols
PlÓnol del municipi
PlÓnol de la Urbanitzaciˇ Rocabruna
 

 
áá
Pintors

  CeferÝ OlivÚ
Ceferí Olivé (Reus, 1907 - Barcelona, 1995) va mantenir amb Maspujols una estreta relació motivada per vincles familiars i d'amistat amb els Llauradó de cal Serralet i per l'atractiu del seu paisatge. Els pares del pintor eren Pere Olivé, de Reus, i l'Antònia Cabré Llauradó, de Maspujols. Certs contratemps econòmics portaren la mare de Ceferé a deixar la família per treballar de cuinera a Barcelona, i el pintor quedà a cura de la seva àvia Antònia. Als quatre anys, amb la seva àvia i amb el seu oncle Ramon, es traslladà a Maspujols. Ceferí s'estigué al poble fins a l'edat de nou anys, que fou quan tornà a Reus. Recordà sempre la vida d'infant amb molta tendresa. A Maspujols va anar a l'escola, encara que estudiar no li agradava. Li agradava molt venir a Maspujols i les seves visites al poble, al llarg de la seva vida, foren freqüents.

I també hi tornava per pintar. Abillat amb barret i corbata, traslladava a les seves aquarel·les molts racons del poble, i sobretot, els indrets del voltant, que li eren tan entranyables. Sempre deia que el campanar de Maspujols li havia fet guanyar molts diners. En agraïment al poble, quan es va fer la tómbola per recollir fons per a la reconstrucció de l'ermita, hi va cedir un dels seus quadres.

Des de molt aviat se li reconegué la seva vàlua com a aquarel·lista. El 1932 obtingué el Primer Premi en el concurs de l'Agrupació d'Aquarel·listes de Catalunya. Fou el primer guardó d'una llarga llista amb la qual es reconeix el pintor i la seva obra. L'últim homenatge el rebé de part de la Generalitat de Catalunya l'any 1985, amb la concessió de la Creu de Sant Jordi. La producció pictòrica de Ceferí Olivé evolucionà al llarg del temps, per la qual cosa es poden diferenciar en quatre etapes. La primera etapa, que arriba fins a 1931, correspon a la seva formació com a pintor. La segona acaba el 1952 i està caracteritzada per una força en les representacions que s'aconsegueix gràcies als traços semicirculars que al mateix temps proporcionen a la pintura "un moviment intern". A la tercera etapa, que es clou el 1973, els efectes lumínics i cromàtics donen a l'obra expressivitat i contribueixen a desprendre intenses emocions. Finalment, l'última etapa, que comprèn els anys 70 i 80, es caracteritza per l'endolciment del traç i pel desig de ressaltar, amb pinzellades superposades, els elements principals de la composició.


Són nombroses les seves exposicions a Madrid, Tolosa, París, Marsella, Bèlgica, Londres... L'obra de Ceferí Olivé és molt extensa i estesa: al costat de col·lecions particulars, són molts els museus que conserven i exhibeixen les seves obres. Al Museu Comarcal de Reus hom pot fruir en la contemplació d'algunes pintures, entre les quals hi trobem les inspirades en Maspujols: Ametllers a Mapujols (1967), Maspujols (1984) i Contrallum. Un dia de boira a Maspujols (1984).
 
Fills ilĚlustres
Josep M. Barenys i CavallÚ
└ngel Grau i Mata
Higini AnglŔs i PÓmies
 
Pintors
Joaquim Mir
CeferÝ OlivÚ
Juvenal Sansˇ
 
Altres artÝstes relacionats amb el municipi
Rosendo Linares
Fina Veciana
 
Serveis
Cerca al web
 

Servei ofert per OASI